Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου: Στις εσχατιές της θάλασσας Ισπανοελληνικές Λαογραφικές Συγκριτικές Μελέτες


H Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, o Ελληνο-Ισπανικός Μορφωτικός Σύνδεσμος και οι Εκδόσεις Ηρόδοτος σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC)

παρουσιάζουν 
 το νέο βιβλίο του Eusebi Ayensa Prat με τίτλο: Στις εσχατιές της θάλασσας: Ισπανοελληνικές Λαογραφικές Συγκριτικές Μελέτες.
 
 Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 στις 19:30 στο Roof Top της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (8ος όροφος, Μασσαλίας 22, Αθήνα).
 

Ο διακεκριμένος Ελληνιστής και μεταφραστής Eusebi Ayensa Prat συγκεντρώνει στο νέο του βιβλίο εργασίες που στοχεύουν στη συγκριτική μελέτη της ελληνικής και κυπριακής, από τη μια πλευρά, και της ισπανικής και καταλανικής λαογραφίας, από την άλλη.
 Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Τα σημαντικότερα σημεία επαφής της ισπανικής και της ελληνικής λαογραφίας εξετάζονται με μια καινούρια και πρωτότυπη συγκριτική ματιά, που στηρίζεται σε συστηματική βιβλιογραφική, αρχειακή, αλλά και κάποτε επιτόπια έρευνα». Οι αναφορές του συγγραφέα επεκτείνονται, μεταξύ άλλων, στη σύγκριση των τελετουργικών και εθιμικών πυροβασιών στην Ελλάδα και την Ισπανία, στην μελέτη των καταλανικών δημοτικών τραγουδιών για την άλωση της Πόλης και των ελληνικών για την ναυμαχία της Ναυπάκτου.
  «Οι μελέτες αυτές αναμφίβολα εμπλουτίζουν όχι μόνο την ελληνική λαογραφική βιβλιογραφία, αλλά και αποτελούν ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μεσογειακούς λαϊκούς πολιτισμούς, στα τραγούδια και τις παραδόσεις λαών που τους ενώνει η θάλασσα και που τους έφεραν σε επαφή οι ιστορικές συγκυρίες της Μεσογείου», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Μανόλης Βαρβούνης
Γεννημένος το 1967 στην πόλη Figueres (Καταλονία - Ισπανία), ο Eusebi Ayensa Prat  σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης και το 1996 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα με τη διατριβή του για τις ελληνικές παραλογές. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Girona επί χρόνια, από το 2015 διευθύνει το Ακαδημαϊκό και Εκπαιδευτικό Τμήμα της αρχαίας ελληνικής αποικίας του Εμπορίου, στην βόρεια Καταλονία. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Βαρκελώνης και της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 βιβλία και 70 άρθρα σε διάφορες γλώσσες για θέματα βυζαντινής και νεοελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας με βάση κυρίως τα νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια. Από το 2007 έως το 2012 διεύθυνε το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, και το 2016 εξελέγη πρόεδρος του Ισπανο-ελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου (Asociación Cultural Hispano-helénica). 
 Ομιλητές  
 Για το βιβλίο μιλούν οι: Μανόλης Βαρβούνης (Καθηγητής Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και επιμελητής του βιβλίου),
 Αθανάσιος Μαρκόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και
 Eusebi Ayensa Prat (Συγγραφέας του βιβλίου και Πρόεδρος του Ελληνο-Ισπανικού Μορφωτικού Συνδέσμου)
 
Χαιρετισμό απευθύνουν οι: Μιχάλης Μερακλής (Ομότιμος Καθηγητής των  Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας) και
 Δημήτρης Σταμούλης (Εκδότης, «Εκδόσεις Ηρόδοτος»)